De teams van de hereneredivisie zijn samengevoegd onder DBL (Dutch Basketball League). De competitie volgt op een voorseizoen met talloze oefenwedstrijden en begint eind september of begin oktober. Op het einde van het seizoen, rond april, spelen de best geklasseerde teams (afhankelijk van de grootte van de competitie zijn dat 6 of 8 teams) een onderlinge competitie.

 

In drie rondes wordt bepaald wie kampioen wordt. Tijdens de eerste ronde worden maximaal drie wedstrijden gespeeld. Wie 2 wedstrijden gewonnen heeft is door naar de volgende ronde. In de tweede ronden worden maximaal 5 wedstrijden gespeeld en wie 3 wedstrijden gewonnen heeft is door naar de finale. Deze laatste ronde bestaat uit maximaal 7 wedstrijden en bij 4 gewonnen wedstrijden ben je kampioen.

 

De eindstand van de competitie bepaalt waartegen gespeeld wordt. Zo wordt steeds het laagst geëindigde team uit de competitie tegen het hoogst geëindigde team geplaatst. Het hoogst geëindigde team heeft ook thuisvoordeel. De eindstand van de competitie geeft dus een voordeel aan het hoogst geëindigde team. Maar in theorie kan een lager geëindigd team kampioen worden. Dat gebeurde in 1994 toen BSW als laagst geplaatste team alle ronden won en landskampioen werd door in de finale Den Bosch te verslaan met 4-2.